Szok termiczny dla wielu materiałów i produktów stanowi spore zagrożenie. By mieć pewność, że dobrze sprawdzą się one w warunkach gwałtownych zmian temperatur, należy poddać je testom w komorze szokowej.

Wytrzymałość na niekorzystne warunki w wielu branżach należy do najbardziej pożądanych cech produktu. Jest ona wynikiem przede wszystkim odpowiedniego doboru materiałów oraz technologii produkcyjnych. Te czynniki nie wystarczą jednak, by mieć pewność, że dany przedmiot sprawdzi się w kontakcie z wilgotnym lub słonym środowiskiem, a także skrajnymi temperaturami i ich gwałtownymi zmianami.

Dlatego, zanim produkty trafią na rynek, często konieczne jest przeprowadzenie wyczerpujących testów klimatycznych. Umożliwiają to komory klimatyczne, wewnątrz których odtworzyć różne warunki środowiskowe. Jednym z ich rodzajów są komory szokowe. Na czym polega ich działanie? W przypadku jakich produktów okazują się one szczególnie ważne? Na te pytania odpowiadamy w kolejnej części artykułu.

Komory szokowe. Jak są zbudowane? Jak działają?

Komory szokowe stosuje się, by sprawdzić, jak dany materiał lub produkt radzą sobie z gwałtownymi skokami temperatur. Najważniejszymi elementami tego typu urządzeń są dwie komory – grzejna i chłodząca – oraz kosz, w którym umieszczane są badane próbki. Nowoczesne modele posiadają również panel dotykowy, pozwalający operatorowi dokładnie określić wszystkie parametry (zwłaszcza temperaturę minimalną oraz maksymalną) badania.

Test polega na umieszczeniu próbki w koszu, a następnie przemieszczeniu jej z jednej komory do drugiej. Ruch kosza, w zależności od konstrukcji urządzenia i rozmieszczenia komór, ruch kosza może odbywać się w poziomie lub w pionie. Dobre komory szokowe pozwalają ustalić zakres temperatur badania od -80 do 220 stopni Celsjusza oraz poddanie próbki działaniu innych czynników – np. suchego azotu lub osuszanie powietrza.

Zastosowanie komór szokowych. Gdzie najczęściej się ich używa?

Komora szokowa pozwala szybko wykryć mankamenty materiałów lub gotowych wyrobów. Stosuje się ją w tych gałęziach przemysłu, w których wytrzymałość na zmiany temperatur ma kluczowe znaczenie. Chodzi tu między innymi o sektor motoryzacyjnym branżę lotniczą i militarną. Istnieją też komory szokowego zamrażania, które stosuje się w celu sprawdzenia właściwości produktów spożywczych – a zwłaszcza ich podatności na konserwację poprzez mrożenie.

Komora szokowa? Jak wybrać odpowiednie urządzenie?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli komór szokowych, które często znacznie różnią się między sobą pod względem poszczególnych parametrów. Z punktu widzenia ich funkcjonalności, największe znaczenie mają:

  • pojemność komór i kosza: musi być dostosowana do wielkości testowanych próbek;
  • typ układu chłodniczego: do wyboru mamy komory z chłodzenie powietrzem lub wodą. Niektóre urządzenia mają przy tym oba typy chłodzenia;
  • możliwość monitorowania i sterowania: najwygodniejszym sposobem na ustawienie temperatur i innych parametrów jest wspomniany panel dotykowy. Dobre komory oferują poza tym możliwość śledzenia badania online lub poprzez komputer podłączony do sieci zakładowej;
  • dodatkowe opcje: tryb oszczędzania energii, redukcja hałasu, lampy UV oraz solarna czy system osuszania.

Zakup komory klimatycznej to dla wielu firm inwestycja w wysoką jakość oferowanych przez nie produktów. W oczywisty sposób przełoży się na opinie wśród klientów i kontrahentów, a także pozwoli uniknąć wielu potencjalnych problemów związanych z uszkodzeniem wyrobów podczas eksploatacji.